• Home
  • Verslagen
  • Loopverslagen
  • Mullerthal Trail in Luxemburgs Klein Zwitserland: de perfecte trail

Mullerthal Trail in Luxemburgs Klein Zwitserland: de perfecte trail

Sommige trails, hoe onbekend ook, hebben werkelijk alles in huis om een echte trail te zijn. De 37 km lange Mullerthal Trail ca 10 km ten westen van Echternach, in Luxemburgs Klein Zwitserland is er zo een. Een goede loopmaat van mij en collega-ultraloper (ook van de 100 km), Jan Pohlodek, stelde mij voor om tijdens m’n weekendbezoek aan hem, zijn vrouw en twee jonge dochtertjes een mooie trail te gaan doen in Luxemburg. Ik vond het een perfect plan en ben altijd in de markt voor nieuwe avonturen. Het voorstel van Jan -de Mullerthal Trail- was een schot in de roos. Deze trail biedt over een relatief korte afstand een keur aan variatie. Dit nu wetende, verbaast het me eigenlijk dat op zo’n prachtige trail in de zomermaanden geen spectaculair loopevenement wordt georganiseerd. Anderzijds moet ik er niet aan denken dat horden mensen in grote getale deze prachtige trail gaan doen. Veel kwetsbare natuur in Luxemburgs Klein Zwitserland zou worden vertrapt. Want, waar praat ik nu eigenlijk over?

Luxemburgs Klein Zwitserland is een bosgebied ten westen van Echternach met vrij veel verticale rotsen en heuvels van waar je vanaf de bosranden prachtige uitzichten hebt over het omliggende landschap. Met name de snelle opeenvolgende veranderingen in de omgeving zal de loper of wandelaar treffen. Het ene moment loop je door vlakke paden door dichte naaldbossen, dan loop je al kriskras cruisend over steile heuvels door beukenbossen met imposante beuken van respectabele leeftijd.

P1210726 P1210860

Even later sta je de hink-stap-sprongen over klauterpaden langs verticale rotswanden die zwaar verweerd zijn en op gatenkaas lijken. Kort daarop schuifel je door heel nauwe duistere spelonken van die miljoenen jaren oude rotsen. De spelonken kwamen heel mystiek over. Een opname van Lord of the rings had hier zo gemaakt kunnen worden.

P1210795 P1210800
P1210831 P1210838

Ook een bijzondere woudreus -de Duizendjarige Eik- ontbrak niet. Het was een eik van ruim twee meter doorsnede die inderdaad wel enige honderden jaren op de teller zal hebben staan. In een holte op ooghoogte van de boomstam van de boom was een natuurkapelletje gemaakt. Er stond een Mariabeeldje afgeschermd achter tralies met aan weerszijde een kaars en waxinelicht.

P1210768 P1210804

Ook wat water aangaat is de nodige variatie. De trail voert de loper langs sprengen en beekjes, een waterval en een verstild bosvennetje waar bomen prachtig weerspiegelden in het rimpelloze water. Het was dat ik niet alleen was, maar anders had ik bij het bosvennetje beslist enige tijd doorgebracht om te ontdekken wat voor bijzondere planten en dieren in en om het bosvennetje leefden. Gezien zijn geheel geïsoleerde ligging in een prachtig natuurgebied dat door menselijke activiteiten nauwelijks is beroerd, zou het me niet verbazen als daar bijzondere reptielen zouden huizen zoals salamanders, slangen, kikkers en padden.

P1210845 P1210849

Jan en ik zijn vroeg (half zes) opgestaan om deze trail te gaan doen. Dat was een gouden zet. De meeste mensen liggen dan op een oor en alles is nog heerlijk rustig terwijl de zon in de zomermaanden al boven de horizon staat en de gouden zonnestralen alles prachtig zijwaarts aanlichten. Deze vorm van dauwtrappen mag ik graag doen en ik kan de avontuurlijk aangelegde lopers aanraden om ook zoiets te doen. Ben je toevallig op vakantie in Luxemburg, ga dan ook eens naar Consdorf of Bech (in de buurt van Echternach) en volg de bewegwijzering van de Mullerthal Trail. Alles staat goed aangegeven.

Raymond

Link naar foto-album

contentmap_plugin

Tags: Trails