• Home
  • Verslagen
  • Loopverslagen
  • De marathon van zusterstad Antwerpen: van de Maasstad naar de Scheldestad

De marathon van zusterstad Antwerpen: van de Maasstad naar de Scheldestad

Spontane marathons zijn vaak het leukst. Deze stelling werd weer eens bewaarheid door de marathon van Antwerpen, waarvan de 30e editie op 26 april 2015 werd gehouden. Een kleine week tevoren had ik besloten om daaraan deel te nemen, maar had de feitelijke inschrijving tot daags voor de marathondag uitgesteld omdat de weersvoorspellingen tot enkele dagen voor D-day niet bepaald gunstig waren. Het weerbeeld voor de zondag verbeterde geleidelijk aan steeds beter en Buienradar gaf zaterdagmiddag zelfs aan dat het tijdens de marathon vrijwel geheel droog zou blijven. Kortom ik kon m’n marathonplannen ten uitvoer brengen en ben heel blij dat ik het heb gedaan.  Link naar foto-album

Twee weken daarvoor had ik op m’n thuislocatie, de Maasstad Rotterdam, de marathon gedaan. Nu bracht ik een bezoek aan haar zusterstad: de Scheldestad Antwerpen. Het woord ‘zusterstad’ in de titel lijkt mij wel gepast, gezien de toch vrij nauwe, met Nederland verbonden geschiedenis, met name in de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648), en de gelijkenissen tussen de twee steden wat betreft hun grote havens in de monding van een rivier vlak aan zee. En nu was er nog een andere gelijkenis: een groot loopevenement met vrijwel hetzelfde deelnemersaantallen en wel in dezelfde maand. Bij de marathon van Antwerpen verschenen 2.231 lopers aan de start. Voor zo’n grote stad als Antwerpen is dat eerlijk gezegd niet echt spectaculair, maar dit heeft een verklaring. Antwerpen focust zich sinds jaar en dag op een andere loopafstand: de 10 Miles (16,09 km). Daar had ik in een grijs verleden - in mijn pre-marathonleven derhalve vóór 1997 – eens aan deelgenomen. De toenmalige 10 Miles was in september. Ik herinner me nog dat het een warme nazomerdag was en dat ik erg blij en opgelucht was toen ik de finishlijn passeerde.

Bij de 2015-editie van The Antwerp 10 Miles namen 24.331 deelnemers aan deel. Qua deelnemersaantallen over alle georganiseerde afstanden tezamen ontlopen Antwerpen en Rotterdam niet veel van elkaar. Bij beide evenementen hebben ongeveer 30.000 lopers aan de start gestaan. Het enige markante verschil is dat bij Antwerpen de 10 Miles qua deelnemersaantal de onbetwiste publiekstrekker is, terwijl in Rotterdam de marathon en de kwartmarathon met beide een kleine 12.000 deelnemers elkaar vrijwel niet ontlopen. Naast de marathon en de 10 mijl wordt ook nog een short run gehouden over 5 km (3.992 deelnemers), een 5 km ladies run (500 deelnemers) en een kids run over 1,4 km. De start was op de Thonetlaan aan het Frederik van Eedenplein, een groen evenementen veld op de linkeroever van de Schelde vrijwel tegenover het oude stadsentrum.

SAM_3981   SAM_3967
 SAM_3972  SAM_4009

De avond tevoren had ik via het internet al m’n afhaalbewijs geprint waarmee ik op zeer snelle wijze m’n startnummer zou kunnen afhalen bij de na-inschrijving. Dat was niets te veel gezegd. In de grote tent met marathonexpo kon ik in no time m’n startnummer afhalen. Een prettige bijkomstigheid was dat de zon zich inmiddels al had laten zien. Bij m’n vertrek vanuit Rotterdam was het wolkendek nog geheel gesloten, maar tijdens m’n rit over de E19 naar Antwerpen zag ik de bewolking gaandeweg dunner en dunner worden en zag bij mijn aankomst in het noordelijke stadsdeel Merksem de zon al voorzichtig schijnen. Dat was een opsteker. De tram-metro van Lijn 3 bracht mij vanaf Merksem linea recta naar de startlocatie en wel gratis. Jawel! Lopers aan het loopevenement mogen g r a t i s van het openbaar vervoer gebruik maken in Antwerpen. Voorwaar een gebaar dat mijns inziens elders navolging verdient want al die versnipperde ov-vervoersystemen met legio verschillende betaalsystemen zijn voor buitenlanders vaak niet te begrijpen, doorgaans niet te gebruiken en/of moeilijk te hanteren. Hulp van locals of personeel is veelal nodig. Zo ook op dat moment voor mij. Maar Antwerpen maakte het voor mij die dag gelukkig wel gemakkelijk want de voorgeschreven betaalmethode per smartphone werkte bij mij met m’n NL-bundel uiteraard niet. Ik voelde weer m’n frustratie en irritatie over een disfunctioneel openbaarvervoersysteem in mij opkomen. Dat spreekt vanzelf. Maar dames en heren politici, stadsbestuurders en ov-bedrijven in de EU, een ding moet mij als simpele econoom echt van het hart: waarom zijn we in Europa in vredesnaam bezig om voor alles en nog wat tientallen verschillende betaalsystemen in te voeren om daarmee van de enige universele en voor eenieder toegankelijke betaalmethode - het betalen met baar geld - af te komen? En nu helemaal nu we in de eurozone overal met een en dezelfde munt betalen. Ik heb tot nu toe nog steeds geen steekhoudend argument gehoord. En het ov-chipkaartsysteem in NL blinkt ook niet uit in gebruiksgemak, zeker niet voor toeristen. Laat ik me maar voorzichtig uitdrukken. Ik weet dus nog een schone taak voor de Europese Commissie. Maar goed, na deze verzuchting keer ik weer terug naar m’n verhaal: de marathon van Antwerpen.

SAM_4013   SAM_4010
 SAM_4024  SAM_4051

Op de startlocatie aan de oever van de Schelde keek ik uit op het oude stadshart aan de overkant. De markante toren van de Onze Lieve Vrouwe kathedraal stak prominent boven alle omringende bebouwing uit en vormde zo een prachtig decor voor een fotoshot van een Maasstadloper die toevallig in de Scheldestad verzeild was geraakt. Om 9.00 uur klonk het startschot van de confettikanon en ging het marathonvolk onder een wolk van confettiregen op pad. Het was prettig om te lopen. Het was volop voorjaar en overal stonden bloemen, bomen en struiken in bloei. Vooral de straten waar Japanse kersenbomen met roze en witte bloesems stonden, waren een lust voor het oog. Na ca 2 km zag ik iemand lopen in een marathon t-shirt van Rotterdam van de 2014-editie. Tot mijn grote verrassing bleek dat Arjan te zijn. Van elkaar wisten we niet dat we aan dezelfde marathon zouden deelnemen. Maar we hebben wel meerdere verrassende ontdekkingen gedaan. Zo hebben Arjan en ik eens in Sevilla Steven vlak voor de start ontmoet. Gezien de grote afstand tot NL was dat een nog groter toeval. Met Arjan heb ik in Antwerpen ca 15 km samen opgelopen en heb daarna moeten lossen omdat het fotograferen te veel tijd in beslag nam en het gesprint terug naar Arjan mij gewoonweg te veel energie kostte.

SAM_4062  SAM_4078 
 SAM_4107  SAM_4122
 SAM_4133  SAM_4161
 SAM_4162  SAM_4145

Het parcours van de Antwerpen marathon heeft diverse mooie delen. Vermeldenswaard is zeker de rechteroever, de Kaaien langs het oude stadshart. Loopt men op de rechteroever stroomopwaarts dan liggen aan de linkerzijde diverse koopmanshuizen met fraaie gevels en aan de rechterzijde staan vele voormalige hallen voor de goederenoverslag. De palen en gevels van de hallen zijn van gietijzer en hebben symbolische ornamenten. Ook staat hier een historisch fort: Het Steen. Dit fort is een deel van de voormalige ringwalburg aan de rechter oever van de stad Antwerpen.

SAM_4179   SAM_4209
 SAM_4239 SAM_4250 

Ook de parken van Wilrijk (het zuiden) en Deurne (het noordoosten) waar het parcours er doorheen gaat, zijn zeker de moeite waard om er eens doorheen te lopen. Zeker nu het voorjaar was en alles nog fris groen was. Het park van Deurne is zo ongeveer het Bois de Boulogne van Antwerpen. Je kunt er gemakkelijk uren in rondlopen. Er zijn fraaie lange waterpartijen, langgerekte lanen met bomen met brede kruinen, een stemmig royaal parkpaviljoen aan een grote vijver met daaraan vele terrassen.

SAM_4459  SAM_4464 
 SAM_4500  SAM_4509

Het mooiste deel van de marathon komt geheel aan het eind. Je loopt vanuit het noorden om de haven, de Willemdok en de Bonapartedok, heen met zijn vele plezierjachten en enige historische schepen en komt dan uit op de Jordaenskaai waar we in de beginfase ook al eens overheen hadden gelopen. Een hoogtepunt vormt de draai naar links, over de Suikerrui met zijn vele fraaie panden waar veel cafés en restaurants in zijn gevestigd. Na 200 meter maakt het parcours nogmaals een draai naar links en mondt uit de op de Grote Markt. Dit is een toplocatie om te finishen: pal voor het historische, barokke stadhuis met zijn vele ramen en wuivende vlaggen. Ook de schitterende koopmanshuizen aan de Grote Markt met hun hoge glas in lood-ramen, trapgevels en gouden topgevelbeelden zijn een lust voor het oog.

Het aantal mensen dat langs het parcours van de marathon staat, is helaas beduidend minder dan in Rotterdam. Wellicht heeft het ermee te maken dat de 10 Miles de publiekstrekker in Antwerpen is en niet de marathon. Maar ik had tijdens het lopen wel leuk contact met het publiek. Men begreep weliswaar niet dat ik alle tijd nam om foto’s te maken en zelfs ook nog tijd nam voor grappen en grollen, maar men kon het wel waarderen. Diverse malen kreeg ik het aanbod in sappig Vlaams: “Zal ik eens van u een foto-ken trekken?” Zelfs een Belgische rijkswachter bood mij dit aan.

SAM_4347  SAM_4243 
 SAM_4256  SAM_4259
 SAM_4340  SAM_4404

Over rijkswachters gesproken, op ongeveer 20 km na de start kwam ik een bijzondere langbenige rijkswachter tegen in een uniform dat wellicht vroeger werd gedragen en dat sterk leek op de uniformen die onze Nederlandse politie tot in de jaren zeventig droeg. Het bestond uit een donkerblauwe jas met epaulettes een zware, zwarte ceintuur over de jas, een blauwe politiepet met een zwarte klep en het politiewapen erboven. Verder droeg hij een lange zwarte plooibroek van ruim 180 cm want hij liep op stelten. Voorts had hij een zwarte honkbalknuppel bij zich, een fluit aan een koord en een wit conducteurachtig bordje bij zich met een rode en groene stip. Ik zag hem staan en dacht: “Daar moet ik mee op de foto”. Zo gezegd, zo gedaan. Ik gaf een toeschouwer langs de kant m’n fototoestel om een foto van mij en deze bijzondere rijkswachter te maken. De rijkswachter speelde het spel feilloos mee. Hij floot schril, stak het bordje met de zijde met de rode stip omhoog en pakte subiet een handboei. Deze bestond uit een dikke roze fluwelen koord en wikkelde die snel om zijn linkerpols en mijn rechterpols. Daarna stak hij onze handen in de lucht voor de fotoshot. Toen de foto was genomen zei hij: “Ahwel, meneer. U heeft een probleem. De sleutel is bij mij thuis blijven liggen”. Het publiek schoot in de lach en ik lachte mee.

 SAM_4305  SAM_4289  SAM_4291

Andere leuke punten langs het parcours waren de diverse muziekbands en artiesten en enkele scouting- en padvinderijgroepjes. Zo stond ca een km vóór de bijzondere rijkswachter een groep uitgelaten welpjes in een kostuum zoals mijn oudste broer en ik in onze kinderjaren (vroeg zeventiger jaren) droegen toen wij bij de padvinderij waren. Het meest kenmerkende aan hun outfit waren de donkergroene alpinopedjes met klep en gele stiknaden naar de knop bovenop van het pedje, de gedraaide tweekleurige scoutingdas met lederen dasschuif en de mosgroene bloes en dito broek. Een ander grappig punt was in het park bij het stadsdeel Deurne. Hier hadden we al ruim 30 km gelopen en ik kon aan mijn benen merken, dat ik al de nodige km had gedaan. De vermoeidheid begon op te spelen. Maar de redding was nabij. Langs de kant stond een meisje van 13/14 jaar met een kartonnen bord waarop ze een grote zilverkleurige ster had getekend. Daarnaast had ze de tekst geschreven “Touch here for SUPER POWER!” Uiteraard heb ik een fotoshot met de dosis superpower tot me genomen. En het meisje lachte verlegen bij m’n bedankje.

 SAM_4478  SAM_4479
SAM_4491   SAM_4512

Even verderop zag ik in de wei een Belgisch trekpaard staan: het was een fraai imposant paard met een wat dikkige kastanjebruine vacht, zwarte pony, zwarte manen, een vrijwel afgeknotte zwarte staart en lange zwarte haren aan de onderbenen met een witte bies aan de voorzijde. Dit was echt een werkpaard, één bonk spieren. Het was zo’n spierbundel die boeren vroeger gebruikten voor het omploegen van hun land en het trekken van karren. In mijn vroegere woonplaats Lunteren zag ik ook wel eens zulk soort paarden in de wei staan, maar dat waren gitzwarte zwaargebouwde Zeeuwse paarden met eveneens een afgeknotte staart. ‘Zeeuwse knollen’ noemden we ze. Het waren imposante spierbundels met poten als heipalen en ze liepen op hoeven die luid klikklakten op het asfalt.

 SAM_4546  SAM_4554
 SAM_4559  SAM_4564
 SAM_4574  SAM_4578
 SAM_4595  SAM_4610

Een laatste fotoshot liet ik maken bij het rood-gele bord Antwerpen dat de bebouwde kom markeert. Daar leunt een relaxte Bark op de bovenzijde van het bord en aan de zijkant zie je een peloton marathonlopers voorbijtrekken. Hierna werd het tijd om de slotfase aan te vangen. Hoewel het tot dusver droog was gebleven, kwam toch nog een kort buitje langs. Maar het mocht eigenlijk geen naam hebben. Het heeft nog geen tien minuten geregend en hield op het juiste moment op, net nadat ik bij de haven was aangekomen. Daar heb ik nog enkele fraaie platen gemaakt en draaide toen de Jordaenskaai op. In de verte zag ik de twee opblaaspoorten staan die ik nog moest passeren alvorens te kunnen afslaan naar de Grote Markt.

SAM_4623   SAM_4630
 SAM_4631  SAM_4632
 SAM_4633  SAM_4634
 SAM_4638  SAM_4645

Bij de eerste opblaaspoort stond een groepje uitgelaten jonge cheerleaders in witte jurkjes en met rode witte en blauwe pluimbollen in hun handen. Ik was verbaasd. Was dit België? Daar heeft men toch een andere driekleur? Kort daarna passeerde ik de tweede poort waar de speaker stond die de lopers aanmoedigde en het publiek aan de hand van het startnummer aankondigde wie er gaat finishen. Dat moment kwam voor mij snel. Links en rechts stonden toeschouwers langs de kant en hun aantal werd groter naarmate ik in de buurt van de Grote Markt kwam. Op de laatste 50 meter tot de finish lag een brede blauwe loper. Ik maakte nog een laatste foto van de finishpoort waar ik een bruto-tijd van 4.42.51 zag. H’m deze vlakke marathon leverde mij wel een pr op in negatieve zin. Maar goed, ik wist vooraf al dat ik niet in bijster goede vorm was en dat tijd voor mij daarom vrijwel geen rol speelde. Ik ging puur om te genieten en daar was ik volledig in geslaagd. Mijn nettotijd was 4.41.17. Daarmee bezette ik plaats 1.958 van 2.137 gefinishte deelnemers.

De snelste man op de marathon was Florent Caelen (BEL) met een tijd van 2.16.06. De snelste vrouw was Mieke Dupont (BEL) met 2.58.39. Vermeldenswaard is dat de eerste tien plaatsen bij de mannen allen bezet werden door lopers uit België zelf en niet door Kenianen of Ethiopiërs. De elfde plaats werd door een Fransman ingenomen.

Na de finish ontmoette ik Ive, een Belgische vriend die ik ken van de marathon van Kasterlee uit 2013 en Arjan. Arjan had een aardige tijd gelopen: 4.13.47, plaats 1.567. We togen naar het café Grote Markt 36 aan de Grote Markt en dronken een goed glas op de afloop van de marathon.en op het goede leven zelf.


SAM_4642 
 SAM_4641  SAM_4662

Met Ive hoop ik nog eens de marathon van Antwerpen te doen. Misschien volgend jaar al. Wat voor mijn deelname bepalend is, is dat ik deze marathon wil doen als het echt mooi zonnig weer is. Pas dan komt de schoonheid van deze stad en dan met name van de historische binnenstad en de Scheldekades echt tot zijn recht. Ik moet hierbij denken aan het lied “Mijn vlakke land” (Le plat pays) van de Belgische zanger Jaques Brel. Hij was in de jaren zestig een fenomenaal zanger en begenadigd tekstschrijver. Diverse bekende Nederlandse artiesten zoals Herman van Veen en Liesbeth List hebben van teksten van zijn hand gezongen. Mij staat nog een sympathiek en meeslepend couplet bij uit het lied “Mijn vlakke land” en hoop dat ook zo te ervaren als ik t.z.t. in de zon weer eens langs de Schelde loop tijdens m’n volgende marathon.

“Wanneer de Schelde blinkt in zuidelijke zon
En elke Vlaamse vrouw flaneert in zon-japon
Wanneer de eerste spin zijn lentewebben weeft
Of dampende het veld in juli-zonlicht beeft
Wanneer de zuidenwind er schatert door het graan
Wanneer de zuidenwind er jubelt langs de baan
Dan juicht mijn land, mijn vlakke land”

Dit prachtige dichterlijke lied is ook op Youtube te beluisteren via de link https://www.youtube.com/watch?v=F6vSjSUbSS0

Dus Antwerpen, we treffen ons in de toekomst zeker nog een keer voor de marathon.

Saluutjes,

Raymond

Link naar foto-album

contentmap_plugin

Tags: Stedenmarathons

Reacties  
# henk tiggeman 02-06-2015 16:27
topper schitterend verslag
# Lowie 23-05-2015 12:25
Dag Raymond,

Dank voor het schitterende verslag en de mooie foto's. Ik duid Antwerpen 2016 alvast in mijn agenda aan!